Denne måneds Syngkor er EVE – Du kan læse mere om dem på deres hjemmeside eller  Facebook profil

 

Skrevet af Emmaluna Cecilia Cherencq, 2. sopran

 

EVE’s korkonkurrence-eventyr startede allerede i Riga i Letland i 2017. Det var der, vi fik vores konkurrence-debut og fik en idé om, hvad man kan opnå ved at være med i en sådan konkurrence. Både rent teknisk med musikken, men mindst lige så meget hvad man kan opnå socialt og hvor meget det kan hjælpe det musikalske. Vi havde nemlig i Riga en fantastisk oplevelse med, hvor meget man kan opnå sammen som kor, når man har et specifikt mål! Det stod derfor også klart, at vi rigtig gerne ville afsted igen, men at vi denne gang skulle udfordres yderligere. 

I Riga blev vi introduceret for kategorien Folklore, som af en eller anden grund ikke er en lige så stor tradition i Danmark som det er i de andre skandinaviske lande, for eksempel. Det virkede derfor som den perfekte udfordring, da vores dirigent, Birgitte Næslund Madsen, foreslog at dette skulle være en del af vores næste konkurrence-rejse. Vi blev derfor meldt til i to kategorier til European Choir Games 2019: ‘Youth Choir’ og ‘Folklore’. 

 

Forberedelserne til en sådan udfordring begyndte selvfølgelig i rigtig god tid. Allerede i sommeren 2018 begyndte vi på de første nyarrangerede folkesange, for at blive klar til sommeren efter. 10 sange, 5 til hver kategori, blev hver gennemøvet, koreograferet og nøje planlagt før vi endelig drog afsted i starten af august, til nabolandet Sverige, for at vise hvad vi havde arbejdet på de sidste mange onsdagsaftener. 

Vi var et spændt og glad kor, der en lørdag morgen i august rejste til Göteborg.

Lørdag var vi så heldige at få lov at se et andet aarhusiansk kor, Vocal Line, vinde dette års ’Eurovision Choir of the Year’. Men da showet var færdigt var det med at komme tilbage til hotellet, da vi allerede søndag formiddag skulle konkurrere i vores første kategori, Folklore. 

 

 

Vi var tidligt oppe søndag for at nå at gøre os klar og få styr på de sidste detaljer, inden vi drog mod Göteborgs teater, hvor konkurrencen foregik. Vi var det første kor, der gik på, og spændingen var høj. Vi gik dog ind og gav vores allerbedste og forsøgte at vise en lidt anderledes og nyfortolket version af den ellers ret traditionsrige kategori. Heldigvis gik det helt vildt godt, og vi var rigtige stolte af, hvad vi opnåede.

Denne energi og glæde kunne vi bringe videre til vores anden konkurrence, som allerede fandt sted dagen efter. 

Denne fandt, heldigvis, først sted om eftermiddagen og vi kunne derfor bruge formiddagen på at få de sidste ting på plads til dagens, måske mere hjemmevante afdeling, ’Youth Choir’. Denne gang skulle vi synge i Göteborgs virkelig smukke Universitets Aula, og også her gik vi ind og brugte energi og fokus på at gøre vores allerbedste. Og igen var det bare en virkelig fed oplevelse at fyre noget af vi havde brugt mange timer på at øve, og stemningen var da også virkelig god da vi var færdige!

Det var virkelig fedt at opleve, hvor glade og stolte man kan blive på en gruppes vegne, når man har været inde og gøre sit bedste sammen. Det var derfor en underlig følelse, da vi allerede på tredjedagen var færdige med det, vi havde arbejdet hen imod det sidste lange stykke tid.

Resten af tiden skulle gå med mere afslappende aktiviteter, med venskabskoncerter, en parade gennem byen med de andre kor og bare nyde de nye venskaber og oplevelser, der bryder frem på en sådan tur. Og nå ja – selvfølgelig afgørelsen på vores arbejde.

 

Selvom konkurrencedelen på en sådan rejse er ret væsentlig, synes jeg, der er nogle ting som er mindst ligeså vigtige. På de rejser jeg har været med på, har jeg i hvert fald oplevet en styrkning og udvikling af fællesskabet i koret. Man får et fælles mål og kommer hinanden nær, når man er afsted sammen i flere dage. Det har givet mig super gode venskaber, på tværs af alder og stemmegrupper, som kommer til at holde i mange år frem. Derudover synes jeg også, at det musikalske niveau stiger, når vi har været afsted, hvilket er super godt for vores fremtidige projekter. Det er også rigtig vigtigt, at man møder kor fra andre lande, med andre sangtraditioner, for det kan man lære super meget af. Det har vi gjort i EVE med f.eks. indkøb af lettisk musik da vi var i Riga, og at opleve en ny måde at vælge repertoire, ved at se Folklore, som vi kan tage med hjem og selv arbejde videre med. Det er derfor rigtig vigtigt med korkonkurrencer. Ikke kun for at konkurrere mod andre kor, men fordi man kan lære meget om andre måder at synge i kor på, om sig selv som kor og skabe fællesskab på. European Choir Games er dermed et rigtig godt spring mod de næste spændende eventyr vi skal på i EVE!