Home > Feature > Mikrofonkor i provinsen
Denne måneds Syngkor er Sing It! Læs mere om dem på deres facebook profil.

Har man først tævet en bongotromme – så taler man lidt samme sprog

På vores korte tid som kor sammen har vi prøvet lidt af hvert, har fundet frem til et tæt sammenhold i musik og socialt – og står lige nu midt i et stort projekt med at blive et mikrofonkor. I sidste uge kunne I møde vores ’nye’ korleder, Nanna Lærke Petersen. Nu siger vi også hej. Vi hedder Sing It!, er 20 sangere på otte stemmer og beat, der arbejder med rytmisk a cappella musik i Aarhus, og er vældig glade for at være SYNG-koret i denne måned. Velkommen hos os!

Den korte historie om Sing It! er historien om, hvordan vi blev samlet i løbet af vinteren i 2014. Initiativtageren og korlederen dengang hed Christian Ronsfeld, og tanken vi samledes om var at skabe noget helt fra bunden. Det var der vist ikke nogen af os, der havde prøvet før i korsammenhæng – og for de af os, der var med til den første prøve i februar 2014, var der nok lige dele nervøsitet og nysgerrighed.

Langsomt og sikkert begyndte der at opstå nogle faste holdepunkter i vores arbejde sammen via bl.a. improvisationsøvelser som circlesong og voicepainting, hørelære og rytmiske øvelser med alt fra dikke-dakke til at gungre løs på bongotrommer. Selv de af os, der havde sunget meget før, fandt frem til nye aspekter i at lave vokalmusik sammen, og repertoiret udviklede sig i retningen af moderne popmusik. I løbet af halvandet år udviklede vi os fra at være fremmede med hang til sang til at være et vaskeægte kor med vægt på en fælles opbygget musikalitet.

Fra mikrofonhår til mikrofonkor

13041227_10206281653621985_5467729831899798652_o

I sommeren 2015 var Christian nødt til at overlade korleder-posten til en anden. Det kan være, at der opstår et særligt bånd mellem mennesker, der har set (og hørt!) hinanden høvle på bongo, for vi fandt en anden skøn korleder og har fortsat med at arbejde målrettet med bl.a. improvisation til at skabe vores fælles musikalske bevidsthed og klang, og så har vi lige taget et nyt skridt: vi er blevet mikrofonkor.

Fra beslutning om at lede aktivt efter mixer, til vi havde den gik der omkring en måned – primært med at lede efter maskineriet i forskellige brugt-fora. Den slags kan koste alt fra en liter letmælk til spidsen af en jetjager, og med vores købekraft var vi mere til mejeriprodukter.

Med købmands-snilde blev der fundet en 24/48 kanals mikser i Den Blå Avis som blev vores for et par tusinde kroner, og alle medlemmer er nu i færd med at købe mikrofon. Det er selvfølgelig stadig meget nyt for mange at stå med sådan et gespenst midt i ansigtet, men vi tager det med ro og hjælpes ad med mikrofonteknik og at lære at synge med forstærkning – og ’nørderne’ hos os har også haft herlige snakke om alt fra mikrofon-karakteristikker og frekvensområder til indstillinger på mikserens kanaler. (skal vi lige kort lade nørderne komme til orde, så bruger vi overvejende SHURE BETA 58A – bassen bruger en Beyerdynamic M88TG – og mikseren er en Behringer Eurodesk mx8000 med 24/48 kanaler.)

Ny lyd med volume og substans

Og hillemænd, hvor har vores lyd ændret sig af, at vi står med mikrofoner. Der er en helt ny nerve i klangen og den udligning, der sker mellem individuelle sangeres og stemmegruppers volumen betyder, at musikken får en ny substans – og de musikalske kvaliteter, der følger med i at lyden af os er blevet ”større” på en eller anden måde, giver både Nanna Lærke og vi sangere muligheder til at give musikken flere farver og lag – ikke mindst når vi lige bliver mere rutinerede i at bruge mirkofonerne som medie og finder os mere tilrette med teknikken.

I skrivende stund har vi sunget i mikrofoner i fem uger, og mens der stadig er mange spændende ting at lære og udvikle, så føles det som om, vi er på rette vej. Nu glæder vi os til at prøve det af i koncertsammenhæng her i løbet af foråret, hvor I kan høre os til en række koncerter.

14. maj 2016 Kor-festival i Lille Sal på Det Jyske Musikkonservatorium, Århus
1. juni 2016 Dobbeltkoncert med Soulmates på Gyngen, Århus
23. juni 2016 Skt. Hans koncert i Bering

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.