Home > Blog > Hvordan måler man et kors intelligens?

Dopplers: “Det er hårdt arbejde at være intelligent”

“Ordet intelligens kommer af det latinske verbum intelligere, som betyder “at forstå”. Der er ikke enighed om, hvad begrebet intelligens indebærer. Typiske betydninger omfatter evnen til at lære eller evnen til at løse nye opgaver uden forhåndsviden om fremgangsmåden”

Sådan kan man læse på wikipedia. Det vil altså sige, at et intelligent kor skal kunne være intelligent uden at være det? Her har vi vist en spændende dobbelthed. Kan det intelligente kor defineres som værende så intelligent, at det kan agere kor, uden forhåndsviden om fremgangsmåden? Eller…det er vel netop fremgangsmåden, som danner grund for konceptet om det intelligente kor? Eller måske er det fremgangsmåden og redskaberne som er intelligente?

På den ene side er det intelligente kor vel netop et forberedt kor, som derfor selv er i stand til at tage del i fremgangsmåden og udviklingen, og som øver sig timevis derhjemme…..eller som aftalen lyder i Dopplers; bare minimum et kvarter hver dag, så det er lettere at overskue. For egentlig er det hårdt arbejde at være et intelligent kor!

Særligt samspil mellem kor og dirigent

Jim Daus Hjernøe er manden bag konceptet om ”det intelligente kor” og parametre såsom groove, time, pitch, intonation, blend, sound, udtryk og fortolkning danner udgangspunkt for det intelligente kors udvikling, og pointen er dertil, at alt dette skal ske mere og mere af sig selv. Det betyder ikke at dirigenten er undværlig, slet ikke. Der skal i stedet udvikle sig et SÆRLIGT samspil mellem kordirigent og kor.

I Dopplers ønsker vi at være et intelligent kor. Vores egen dygtige korleder Astrid Vang-Pedersen har skrevet en Ph.D om koncert design, som bl.a. handler om kommunikativ optræden og kropslig bevidsthed, og dette supplerer de musikalske parametre defineret i ”det intelligente kor”, og man kan sige, at vi i Dopplers arbejder med en form for udvidet palet af det intelligente kor.

Men når man nu alligevel har en dygtig korleder som Astrid ansat, hvad er så fordelen ved det intelligente kor? Tja, vi føler i hvert fald vi er kommet langt i Dopplers ved at være intelligente. Vi har holdt koncerter på trods af, at Astrid ikke har haft mulighed for at være med os. Vi har mulighed for at vægte performance og udtryk højest og kan lade kormedlemmer give toner, tælle ind, ja tilmed dirigere, hvis det giver mere mening i forhold til at bevare et flow i vores sceneoptræden. Og der er ingen tvivl om, at alt dette kun kan lade sig gøre, fordi vores korleder har lært os, at vi skal være intelligente.

Og selvom intelligensen af og til kan glippe….også til koncerter (fx. da én af basserne på mystisk vis fik stemmegaflen til at klinge en terts dybere ved en enkelt koncert og satte sine medbasser på prøve, da de pludselig for alvor skulle teste deres bund), så er den der for det meste, og i Dopplers nyder vi godt af at være intelligente.

Skrevet af Dopplers’ alt og natteravn Mette Esther Stadel Petersen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.